Patiënten die weigeren om zich te laten vaccineren tegen corona, zijn NIET  welkom in de praktijk. Hun asociaal gedrag brengt de volksgezondheid in gevaar.


Wees solidair, laat u vaccineren als u de uitnodigng krijgt en hou u aan de geldende voorzorgsmaatregelen opdat we zo snel mogelijk de pandemie onder controle krijgen !

Nieuwe huisarts


Vanaf  1 april 2021 komt Dr. Diede Poelaert de praktijk versterken als HAIO (huisarts in opleiding). 

Dr. Poelaert is afgestudeerd arts en gaat zich de komende 3 jaar specialiseren in Huisartsgeneeskunde, waarvan 6 maanden onder begeleiding van Prof. Vansintejan. Elke arts werkt zelfstandig, maar er is regelmatig overleg over de patiënten.

Samenwerkingsverband

Dat geneeskunde een wetenschap is die niet stilstaat hoeven wij u allicht niet te vertellen. De kennis in verband met gezondheid en ziekte wordt alsmaar groter en ingewikkelder. Ook de technische mogelijkheden breiden steeds maar uit. Door te gaan samenwerken hebben we de mogelijkheid gekregen om deze evolutie op de voet te blijven volgen. Door een betere organisatie van de praktijk krijgt iedere arts wat meer tijd om bijscholingen te volgen. Dit zowel in de algemene geneeskunde als in bepaalde deelgebieden van de huisartsgeneeskunde die hem meer interesseren. De groepspraktijk laat ons ook toe om onze kosten te delen. Hierdoor krijgen we de mogelijkheid om apparatuur op peil te houden en nieuwe aankopen te overwegen om u een betere dienstverlening te kunnen geven.

Elke patiënt kiest de huisarts die hij of zij wenst. De andere arts staat ter beschikking wanneer uw eigen huisarts afwezig is. Deze heeft dan ook toegang tot uw medisch dossier met alle benodigde gegevens.

Griepvaccinatie

gepost op woensdag 30 september 2015

Oktober en november zijn de beste maanden om zich te laten vaccineren tegen de GRIEP. Vraag tijdig uw voorschrift. Je mag niet verkouden zijn als je je spuit wil laten zetten.

Wat is de griep?


Mensen zeggen vaak dat ze grieperig zijn. Dit betekent dan vaak dat ze verkouden zijn of zich niet lekker voelen. De echte griep (officieel: influenza) is heftiger dan een verkoudheid, je kan er erg ziek van zijn.

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het influenzavirus nestelt zich in de longen, en vanuit de longen zorgt het voor klachten in het hele lichaam. Griep is heel erg besmettelijk. Alleen al door met een grieppatiënt te praten, kan een gezond persoon besmet worden met het virus. Zelfs in het zweet van een grieppatiënt is het griepvirus aanwezig! Omdat griep zo besmettelijk is, hebben vaak veel mensen tegelijkertijd de griep. Dit gebeurt meestal in de winter. Eén op de tien mensen krijgt per jaar de griep.

Van de meeste virussen kun je maar één keer ziek worden. Hierna herkent het lichaam het virus. Wanneer het virus dan weer het lichaam binnen komt, dan maakt het lichaam heel snel antistoffen aan. Hierdoor heeft het virus geen kans om zich te vermenigvuldigen en het lichaam ziek te maken. Voorbeelden hiervan zijn het waterpokken virus en het virus dat de Ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Van het griepvirus kun je wel vaker ziek worden dan één keer. Dit komt doordat het virus zichzelf steeds een klein beetje verandert. Hierdoor kan uw lichaam het virus niet meer herkennen en wordt u alsnog ziek.


Wat zijn symptomen van de griep?


De klachten van griep zijn:

 • Koorts
 • Koude rillingen
 • Pijn in de spieren
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Verkoudheid
 • Hoesten

Vaak komen deze klachten heel snel opzetten, zo krijgen de meeste mensen met griep binnen 12 uur ineens koorts rond de 39 graden Celsius.

Normaal gesproken duren de hevigste klachten van griep vijf dagen. Daarna zijn ze grotendeels verdwenen. het kan echter wel drie weken duren voordat alle verschijnselen van griep verdwijnen. Veel mensen zijn bijvoorbeeld nog erg lang vermoeid.


Is de griep ernstig?


Griep is vaak onschuldig. U geneest er vaak vanzelf van. Koorts heeft u altijd bij een griep. Het is belangrijk om te weten dat koorts niets anders is dan een verhoging van de lichaamstemperatuur. Het lichaam verhoogt de lichaamstemperatuur zelf zodat uw immuunsysteem beter functioneert, zodat het griepvirus sneller verslagen kan worden. Als u griep heeft zijn twee dingen belangrijk:

 • Zorg goed voor uzelf, zodat uw lichaam zo snel mogelijk kan genezen. Lees hoe u dat doet onder het kopje 'Wat kan ik zelf doen'.
 • Maak de kans van besmetting van anderen door u zo klein mogelijk.

Er is geen geneesmiddel voor de griep. Antibiotica werkt niet tegen de griep, omdat griep wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie. De griepprik is een vaccin tegen de griep die dat jaar verwacht wordt. In de griepprik zitten dode uit elkaar gevallen virusdeeltjes. Hierdoor wordt het afweersysteem geactiveerd. Wanneer op een later moment het echte levende griepvirus in het lichaam komt, is het lichaam beter bestand tegen het virus. De kans dat de persoon dan de griep krijgt is op deze manier een stuk kleiner geworden. De griepprik kan dus alleen vooraf gegeven worden, om de kans op griep te verkleinen. De griepprik wordt aan mensen gegeven voor wie de griep gevaarlijk kan zijn, bijvoorbeeld ouderen, astmapatiënten of mensen met een afwijking aan het immuunsysteem.


Wat kan ik zelf aan de griep doen


 • Voorkom besmetting van anderen. Gooi zakdoekjes meteen weg, houdt uw hand voor uw neus en mond als u hoest of niest en was daarna direct uw handen.
 • Drink veel. U verliest vocht doordat u koorts heeft of doordat u meer zweet. Het is belangrijk dat u dit compenseert door meer water te drinken.
 • Neem uw rust. U hoeft niet per se in bed te blijven liggen. Maar vermijdt lichamelijke inspanning.
 • Koorts is goed voor de afweer van het lichaam tegen het virus. Het heeft ook vervelende bijwerkingen als spierpijn. Als de koorts hoger is dan 39 graden, kunt u een paracetamol tablet nemen. Paracetamol heeft een koorts verlagend effect en werkt binnen een half uur. Het koorts verlagende effect houdt tot 6 uur aan. Paracetamol heeft ook een pijnstillend effect. lees altijd de bijsluiter voordat u zelfmedicatie toepast. Als uw koorts hoger is dan 40,5 graden Celsius bel dan de huisarts.
 • Blijf thuis tot u zich beter voelt. Thuis rust u uit en voorkomt u dat u anderen besmet. Zorg ervoor dat u niet te veel afkoelt als u naar buiten gaat.

Moet ik naar een dokter?


Neem contact op met de huisarts (ook in het weekend of de avond):

 • Als u veel slijm ophoest.
 • Als u suf bent.
 • Als u moeite krijgt met ademen, heel erg snel buiten adem bent of erg benauwd bent.
 • Als u niet kunt drinken.
 • Als u heel weinig plast.
 • Als de koorts na 5 dagen niet uit zichzelf is verdwenen
 • Als uw koorts hoger is dan 40,5 graden Celsius
 • Als de koorts terugkomt, nadat de koorts één, of een paar dagen, weggebleven is.